Tekstvak: De Vlaggegroet


Op de meeste kampen zou men de vlaggegroet zeker willen uitvoeren, maar het probleem is dat niet iedereen de nodige kennis voor de uitvoering ervan bezit. Rond de vlaggegroet kan men natuurlijk zoveel onnodige poeha winden als men maar wil, daarom stellen wij 8th Texas Cavalry deze, de meest gebruikte vlaggegroet ter beschikking van iedereen die hem wil aanleren en gebruiken op hun kampen .


Voorbereiding 

De uitvoerende Officer van de vlaggegroet stelt zich op achter de vlaggenmast op een afstand van bijvoorbeeld ongeveer 4 meter. Achter hem op dezelfde afstand staan de Staff en Commanding Officers.
De te eisen vlag wordt ofwel voordien klaargelegd aan de vlaggenmast op een daarvoor dienend attribuut, of word gedragen door een van de flagposts .


Te geven bevelen tijdens de vlaggegroet


1) Het bevel FALL - IN wordt gegeven.
Alle manschappen treden aan en stellen zich op, eveneens 4 a 5 meter voor de vlaggenmast   dit in een of meerdere rijen, volgens het aantal aanwezigen .Dit wordt voordien bepaald door de bevel uitvoerende Officer .

2) Het bevel ATTEN - TION wordt gegeven.
Iedereen gaat in geef acht staan .

3) Het bevel DRESS - RICHT wordt gegeven.
De op een of meerdere rijen staande manschappen kijken naar rechts en lijnen zich uit zodanig dat ze met hun vingertoppen juist de linkerschouder van hun rechtstaande mede deelnemer kunnen aanraken, dit om de ruimte te hebben om de bevelen met de sabel te kunnen uitvoeren op een veilige manier .

4) Het bevel EYES - FRONT wordt gegeven.
Iedereen plaatst zijn rechter arm terug naast zijn lichaam en gaat in geef acht staan .


5) Het bevel FLAG POSTS TO THE FRONT AND POST …… MARCH.
De twee personen die de vlag zullen hijsen en zich aan de beide uiteinden van de eerste rij bevinden,stappen in marcheer drill vooruit ,tot deze zich met hun schouder de ene met de linker de andere met de rechterschouder ter hoogte van de vlaggenmast bevinden, elk op een afstand van de vlaggenmast van ongeveer 4 meter en stoppen met een rechterhiel stamp .
Beiden doen een quarter turn richting vlaggenmast en stappen terug in marcheer drill richting vlaggenmast om met een hiel stamp te stoppen op twee passen van de vlaggenmast.
 
6) Het bevel: ONHOOK …..SABER wordt gegeven in twee tijden, zoals volgt. 
1” ONHOOK Iedereen neemt de sabel (schede) van de sabelriem haak, zodat de sabel in
een betere positie komt om te hanteren,
2”SABER Iedereen gaat terug in geef acht staan .

Wanneer er ook mensen bij zijn die enkel in het bezit zijn van een pistool, zullen de bevelen vanaf hier zoals bij de Dixie zijn, eerst draw en nadien niet SABER maar ARMS dat geld voor de beide wapens. 

7) Het bevel DRAW wordt gegeven : 
Iedereen neemt met de linkerhand de schede van zijn sabel vast en met de rechterhand
de sabel. De sabel wordt ongeveer 15 cm uit de schede getrokken en dan wacht men.De
bevelgever kijkt of iedereen deze beweging heeft uitgevoerd alvorens verder te gaan
 
8) Het bevel SABER wordt gegeven : 
Iedereen trekt nu de sabel uit de schede en gaat in een beweging naar de positie “ORDER”,
dit wil zeggen dat iedereen zijn sabel op 45 graden zijdelings houd en ook ter gelijke tijd
45 graden gemeten van aan het been naar omhoog ,het lemmet van de sabel omhoog gericht

9) Het bevel SHOULDER - SABER wordt gegeven :
Iedereen brengt zijn sabel in verticale stand tegen zijn rechterschouder, hierbij arm en elleboog goed tegen de rechterzijde aansluiten.

11) Het bevel FLAGPOST- PREPAIR TO RAISE FLAG - MARCH. (OF RELIEVE FLAG)
De flagposts doen twee stappen vooruit naar de vlaggenmast. Een van beide flagposts maakt het touw los, de tweede bevestigd de vlag aan het touw .

12) Het bevel PRESENT - SABER wordt gegeven :
Iedereen brengt zijn sabel in verticale positie voor zijn gelaat met het handvat ter hoogte van zijn kin en de arm op 45 graden, dus in een rechte lijn met zijn schouder dit tot het einde van de ceremonie. De Staff en Commanding Officers die achter de vlag staan salueren niet met de sabel maar enkel met de hand .
13) Het bevel FLAGPOSTS - RAISE - FLAG. (OF RELIEVE- FLAG)
De vlag wordt in een vloeiende beweging omhoog gehesen, de koord wordt vast gemaakt aan de mast, de flagposts doen twee stappen achteruit en salueren .

‘ S AVONDS BIJ HET NEERLATEN VAN DE VLAG (RELIEVE – FLAG), is de onderstaande uitleg het enige verschil in handeling van de vlag, al de andere bevelen en uitvoering ervan zijn juist het zelfde als bij het hijsen van de vlag.
Wordt de koord losgemaakt van de mast, de vlag wordt in een vloeiende beweging neer gelaten , de vlag wordt losgemaakt van de koord en opgeplooid zoals voorgeschreven, de vlag wordt terug neergelegd op het daarvoor voorziene atribuut of meegenomen door een der flagposts .De flagposts doen twee stappen achteruit en groeten .

14) Het bevel SHOULDER ….SABER wordt gegeven :
Iedereen brengt zijn sabel in verticale stand tegen zijn rechter schouder hierbij arm en elleboog goed tegen de rechterzijde aansluiten.

15) Het bevel ORDER ….SABER wordt gegeven :
Dit wil zeggen, dat iedereen zijn sabel in de volgende positie brengt op 45 graden zijdelings houd en ook te gelijke tijd 45 graden gemeten van aan het been naar omhoog, het lemmet van de sabel omhoog gericht.

16) Het bevel RETURN wordt gegeven :
Iedereen brengt zijn sabel in een boog van rechts naar links naar de schede en laat de sabel in de schede zakken tot op ongeveer 15 cm van het einde .De bevelgever kijkt of iedereen deze beweging heeft uitgevoerd .

17) Het bevel SABER wordt gegeven :
Iedereen duwt te gelijke tijd zijn sabel in de schede en gaat naar “ geef acht “

18) Het bevel HOOK … SABER wordt gegeven
1” HOOK Iedereen neemt de sabel (schede) en haakt deze aan de sabelriemhaak,
2” SABER Iedereen gaat terug in geef acht staan .
 
19) Het bevel FLAGPOSTS RETURN TO YOUR RANKS – MARCH wordt gegeven
De flagposts doen beiden een halve draai om (about face) marcheren 4 meter weg van de mast,stoppen, maken Quarter turn, marcheren terug naar hun plaats van vertrek doen terug een about face en staan in attention.

20) Het bevel PLACE … REST wordt gegeven .
Iedereen gaat in place rust staan.Het woord wordt aan hoogste Staff Officer in rang gegeven.Na een eventuele speech geeft deze het commando terug, de manschappen worden terug in attention geplaatst en het bevel” Diss – miss” wordt gegeven. De manschappen draaien een halve toer en kunnen beschikken. EINDE VLAGEGROET .